Něco o kortikoidech

03.06.2008 23:30

článek ze serveru www.lupusinky.estranky.cz

Glukokortikoidy, kortikoidy:

říká se jim někdy stresové hormony, jsou vyplavovány v org. při stresu (stres je myšleno nějaká velká změna z klidového stavu - třeba velká fyzická námaha, psychický výkon, infekční onemocnění...atd...) a pomáhají jej zvládat
jsou to hormony, které vznikají v kůře nadledvin (což je párový orgán, který sedí jako čepice na horním polu obou našich ledvin). Vylučované hormony nadledvinami (kromě jiných) se jmenují kortizol a kortikosteron.

Jejich účinky v těle:

obecně by se dalo říci, že zasahují do metabolismu (tuků,cukrů i bílkovin), mají účinek protizánětlivý (silný) ale i imunosupresivní (utlumující imunitu, speciálním způsobem) - tlumí tedy přehnané reakce imunity jako celku, využívá se toho při alergiích, autoimunitě, ale i u léčení nádorů, když se potřebuje pro léčbu utlumit obrana organismu.
Naše léky, které užíváme - jsou vlastně synteticky vyrobené látky, které napodobují strukturu přírodních hormonů a v mnoha případech ještě vylepšují jejich působení speciální chemickou úpravou.Utlumují ale vlastní tvorbu těchto hormonů v těle,což se ale dá zvládnout opatrným zacházením s jejich dávkováním a hlavně precizním postupem při vysazování těchto léků.

Většinou se předepisuje:

Prednizon (látka prednison, která se musí potom v těle ještě v játrech upravit na prednisolon, který je plně účinný)
Medrol (látka metylprednisolon, která je už skoro přímo účinná, nemusí se ztrácet dlouhý čas její úpravou v těle /probíhá jen malá úprava v játrech a taky v ledvinách/ a ještě obsahuje navíc skupinu Metyl-Ch3, která zesiluje účinek tohoto kortikoidu - hlavně v plicích, kůži a ledvinách!
existují i jiné kortikoidy - třeba Dexametazon a Fortekortin, ale ty mají zase jinou molekulu a jinou oblast působení, v léčbě by se používat neměly často, jen výjimečně, protože se hodně shromažďují v těle a jejich vylučování je jiné...

Takže shrnuto: Medrol účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější. U Medrolu existuje ještě i vodný roztok, který se používá při infusích (Solu-medrol), který je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je Medrol
U Prednizonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.

Co je ještě důležité vědět:

  1. Medrol je silnější než Prednizon, může se ho vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně (4mg Medrolu odpovídá 5mg Prednizonu, 16mg Medrolu odpovídá 20mg Prednizonu)
  2. Medrol - metyprednisolon - má méně nežádoucích účinků - hlavně v oblasti zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), vyplavování iontů z těla, nedělá tolik přibývání na váze. Nežádoucím účinkům kortikoidů a jejich předcházení se budeme věnovat později na této stránce.
  3. Existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu: tabletky Medrolu existují po 4,16,32,64 i 100mg... Proto nejsnáze se najde lepší dávka pro pacienta, protože se tablety nemusí půlit a experimentovat s dávkováním. U Prednizonu existují pouze tablety 5 a 20mg....takže se většinou dává plošně bud moc nebo málo a nese to s sebou vyšší nebezpečí nežádoucích účinků pro pacienta.
  4. Při předpokladu dlouhodobého užívání kortikoidů u nějaké nemoci se má vždy uvažovat v prvé řadě o Medrolu, protože méně poškozuje pacienta a je účinnější.
  5. info o Medrolu: https://www.lekarna.cz/medrol-16mg-50x16mg-b-tablety-1/
  6. info o Prednisonu: https://www.lekarna.cz/prednison-5leciva-20x5mg-tablety/
  7. Medrol nemůže být podán dětem, neboť není pro pediatrickou indikaci (podávání dětem) u nás v ČR registrován

 

Které dávky kortikoidů jsou nízné, střední, vysoké?

Predison  
nízká < 10mg denně
střední 10 - 40mg denně
vysoká 40 - 100mg denně

 

Medrol po přepočtu
nízká < 8mg denně
střední 8 - 32mg denně
vysoká 32 - 96mg denně


Nežádoucí účinky glukokortikoidů v těle:

oblast žaludku:

protože kortikoidy mohou snížit obranyschopnost sliznice žaludku, hrozí riziko žaludečních a dvanácterníkových vředů, hlavně když užíváte ještě navíc i léky proti bolesti - NSA (ibuprofen atd...) tak se tento efekt sčítá!
Je nutné vědět: pokud užíváte kortikoidy a v minulosti jste měli vředy, ihned na to upozorněte lékaře a máte právo na šetrnější lék proti bolesti - například Celebrex nebo Movalis které snižují riziko, že se vředy vrátí a vy můžete dále užívat kortikoidy beze strachu a ještě mít poměrně účinný lék proti bolesti.
Co dělat proti bolesti žaludku a prevenci vředů?
preventivně užívat tak zvané ochranné léky na žaludeční sliznici: jmenují se různě, ale hlavním zástupcem je omeprazol - HELICID a jiné
Mini-rada:Když ten lék užijete při večerním užívání léků, ráno už bude jejich dobrá hladina připravená na ochranu, protože ráno se kortikoidy užívají v jediné ranní dávce...

oblast metabolismu tuků:

hlavně velké dávky kortikoidů mohou zamíchat pořádkem mezi tuky a způsobit větší tendenci k aterosklerose, tuky se při ev.ztloustnutí ukládají více na břiše a trošku mohou hubnout nohy...
Co dělat: dieta s menším obsahem tuků to spraví, hlavně pozor na takzvané "skryté tuky".v mase,salámech a tak...,
nechat si měřit u lékaře hodnoty tuků v krvi (nejen cholesterol, ale i HDL,LDL a vLDL hodnoty, které dají obrázek celkového hospodaření s tuky v těle...)

oblast očí:

kortikoidy také někdy mohou zvýšit nitrooční tlak a urychlit některé procesy v oku - může vzniknout tendence k zelenému nebo šedému zákalu, ale při pravidelných kontrolách na očním se riziko minimalizuje.
Co dělat: chodit na oční kontroly alespon 1x za rok preventivně

oblast metabolismu cukrů:

zase hlavně větší dávky kortikoidů udělají paseku mezi cukry a někdy se může stát, že se zvýší hladina cukrů v krvi a lékař napíše : tendence ke streoidnímu diabetu ( to je druh cukrovky způsobený užíváním větších dávek kortikoidů)
Kolísání hladin cukrů v těle se projevuje obvykle větším hladem.
Co dělat: když se dávky kortikoidů sníží, většinou se stav upraví -zvýšený cukr v krvi (glykemie)klesne, hlad nás tolik nemučí..., a my mezitím omezíme cukry ve stravě, koupíme si nějaké umělé sladidlo, jíme častěji a malé dávky -5-6x denně, můžeme zařdit i potravní doplňky, které snižují -respektive stabilizují -cukr v krvi.

oblast vzhledu:

někdy se stane, že člověk na vysokých dávkách kortikodů začne otékat v obličeji a sílí mu hlavně horní polovina těla( šíje, ruce ).....teda podle mých zkušeností hlavně po Prednisonu, já měla i 64mg Medrolu delší dobu a nikdy jsem nepřibrala ani se nezměnila v obličeji...)Tomu otoku v obličeji se říká "měsičkovitý obličej" a zase se snížením dávek pomine.Z kulatého měsíčku se stane srpeček.... Voda, zadržená v těle -ten otok, preferuje oblicej a horni cast trupu, ale také břicho - hlavně zase jeho dolní část. Tyto stavy jsou způsobeny zadržováním vody v těle,velmi malý podíl mají opravdové tuky a stav se upraví,až Vám lékaři po zlepšení stavu sníží dávky kortikoidů.
Co dělat: je lepší žádat raději Medrol, u něj se to většinou nestává, právě proto, že nezadržuje tolik vody v těle.

oblast tlaku krve:

...může se někdy mírně zvýšit nebo kolísá!!!!
Co dělat: u lékaře Vám pravidelně tlak měří a trvalejší změny tlaku jsou spojeny taky spíš s vysokými dávkami kortikoidů, takže se není potřeba znepokojovat...Kdyby neklesal, lékař předepíše léky na zvýšený tlak.

snížení hladiny kalia (draslíku K) v krvi - hypokalemie:

Co dělat: nechat si u lékaře měřit kalium - draslík v krvi (stačí jednou za půlrok...třeba) a poctivě dodávat kalium do těla ( hodně ho obsahují merunky - kompotované i sušené, banány, ovoce obecně (hlavně sušené!) a luštěniny a zelenina. Dodávání kalia ale dělat pod kontrolou, protože nedostatek i nadbytek kalia jsou nebezpečné pro srdíčko. Nic se nemá přehánět.

oblast nálad:

můžou nastat sklony k depresím nebo střídání nálad, předrážděnost nebo naopak apatie, méně časté jsou euforie...poměrně časté zase poruchy spánku!
Co dělat: KLIDNĚ SE SVĚŘIT LÉKAŘI, protože KAŽDÝ OBVODNÍ LÉKAŘ MÁ MOŽNOST NAPSAT ANTIDEPRESIVA A POKUD TO NEBUDETE CHTÍT ŘEŠIT PRÁŠKAMA VĚZTE, ŽE SE ZASE SITUACE UKLIDNÍ, AŽ SE NEMOC DOSTANE POD KONTROLU A DÁVKY SE MOHOU SNÍŽIT A BUDE ZASE DOBŘE...

oblast různých změn na těle:

strie (zvýšená jemnost kůže a rozvolńování vaziva v kůži), akne, potíže se šlachami (zase z důvodu zvýšení křehkosti vaziva...pozor v tomto případě na rychlé starty a tím pádem Achilovu šlachu!), hirsutismus (zvýšený růst chloupků....ale taky to s sebou nese zlepšení kvality vlasů). Takže všechno zlé může být zároveň pro něco dobré... Jemnost kůže se projevuje také častým tvořením modřin i po velmi malém podnětu

oblast kostí - OSTEOPOROSA!

Kortikoidy při těch všech funkcích, které mají ve smyslu plus pro nás (účinky proti zánětu a zběsilé imunitě ...) v těle také mají některé funkce minus: třeba že zabraňují efektivnímu vstřebávání vápníku - Ca do těla a ve vysokých dávkách mohou i způsobit vylučování vápníku - Ca z kostí.
Proto je při dlouhodobém užívání hlavně středních a vyšších dávek kortikoidů zvýšené riziko vzniku OSTEOPOROSY, hlavně u pacientů, kteří už předtím /před začátkem léčky kortikoidy../ neměli kostní hmotu v pořádku a hustotota jejich kostí nebyla dobrá...To se dá vyšetřit DENZITOMETRII.
Když užíváte kortikoidy, mělo by denzitometrické vyšetření vašeho ošetřujícího lékaře VELMI zajímat!
Co dělat: informovat se o stavu vašich kostí - metoda se jmenuje DENZITOMETRIE (jinak se osteoporosa zjistit nedá), preventivně užívat vápník Ca (nejlépe spolu s Zn -zinek a Mg -hořčík a taky vitamínem D- ten je v kapkách), jíst kvalitní jídlo s vápníkem a taky SE POHYBOVAT!!!

 

oblast infekce:

protože kortikoidy na jedné straně utlumují imunitu jako celek, tak na druhé straně můžou propuknout infekce snadněji a mohou být i maskované (protože "ostraha" organismu není prostě bdělá)...proto nepodceňujte jakékoli "jinakosti" ve vašem těle a vždy hlaste lékaři, který o vás pečuje, že se něco děje.
Dobré je se soustředit na:
močové cesty (pálení a řezání při močení)
dýchací cesty
dásně a zuby
kožní infekce a opary

Takže na závěr slova jedné paní docentky jako shrnutí:

Kortikoidy nejsou nebezpečné léky s mnoha nežádoucími účinky, ale jsou to život zachranující léky a mnoha nemocným život zlepšující, kortikoidy mohou velmi pomáhat, když to "s nimi umíme". V rukou lékaře, který se kortikoidů bojí a neumí s nimi zacházet, se stávají nebezpečnou zbraní...ale kdo dodržuje pravidla správné léčby, jsou mu kortikoidy velmi ku pomoci.

Ta pravidla jsou:

  • když dlouhodobě kortikoidy, tak Medrol
  • Při užívání se bojuje proti vzniku nežádoucích účinků a průběžně se kontrolují oblasti jejich možného vzniku - něco dělá lékař na kontrole a něco můžeme sami (viz odstavce Co dělat?).
  • Dávkování se upravuje podle laboratorních hodnot a stavu pacienta "na míru".
  • Velmi vhodné je takzvané "střídavé"dávkování - střídat vyšší a nižší dávky, poskytne se tím možnost zareagovat nadledvinám, aby se taky podílely na výrobě kortikoidů...
  • Kortikoidy se vysazují velmi postupně, nikdy naráz - existují speciální schemata snižování dávek...hlavně POMALU!
  • Při infekcích a ev.operacích (stresové situace) se musí zvýšit přechodně dávky kortikoidů, protože tělo samo nezareaguje na stres ....nezapomeňte, že tělo má utlumenou vlastní tvorbu hormonů nadledvinek právě podáváním léků s obsahem kortikoidů.

 

Zpět

Diskusní téma: Něco o kortikoidech

Datum
Vložil
Titulek

medro

Dobry den.Ja uz beru medrol asi rok.Naored 4mg a ted 16mg.Mam nahoru dvacet kilo!!!!!Je mi z toho zle.Ale z druhe strany lepsi je byt oplacana nez mit bolesti a trpet:-)

Datum
Vložil
Titulek

z prednisonu muzu prejit na medrol?

Dobry den, muzu z Prednisonu prejit po dvou mesicich na Medrol, kdyz o to pozadam doktora? nechci vypadat jak meloun v obliceji..a tloustnout dal :O( Beru k tomu jeste prasky na stitnou zlazu...a zacinam se menit pred ocima. Zitra jdu k doktorovi a chtela bych ho o to pozadat..aby mi to zmenil.. Dekuju moc za odpoved.

Datum
Vložil
Titulek

prosim o radu

uzya nevim co mam delat jsem mimo 30 kilo navíc

Datum
Vložil
Titulek

kortikoidy-prednison

Dobrý den,Užívala jsem 5 měsíců ve vysokých dávkách a pokalém snižování prednison na crohnovu chorobu.Přibrala jsem 12 kg.Už 3 týdny je neberu a kila mi stále nejdou dolů.Jsem z toho opravdu neštětstná :-( Můžete mi poradit,jak se těch kil zbavit? Pořád si připadám,že jsem plná vody.Mám oteklé i kolena a kotníky... Děkuji Dofková R.

Datum
Vložil
Titulek

Vysazování

Dobrý den,zajímalo by mě,jak se dají vysazovat kortikoidy...někdo říká velmi pomalu,Kamarád doktor mi zas radí naráz o celých 5 mg.Brala jsem asi půl roku 10mg,před 2 týdny snízila na 7,5mg a teď nevím,jak dlouho čekat...má doktorky,nic moc....:(((

Datum
Vložil
Titulek

dotaz na koritkoidy

Dobrý den paní Docentko,
zajímalo by mě, jak dlouho trvá než se tělo dostane zpět do původního "tvaru" po přerušení užívání kortikoidů. Měla jsem kortikoidy asi půl roku v malé a střední dávce pro revmatickou polyartritidu a už je asi 5měsíců neberu a obličej mám pořád jako kuličku a od pasu nahoru je to taky podstatně vidět. Užívám ale ještě kortikoidy zevně na ruce aj pro atopický ekzem. Jsem z toho nešťastná, můžete mi prosím poradit, nebo něco doporučit?Děkuji. S pozdravem Olga H.

Datum
Vložil
Titulek

Re: dotaz na koritkoidy

Dobrý den,
to by mě taky zajímalo, tvrdili mi, že po vysazení kortikoidů opadnou otoky během několika týdnů...

Záznamy: 1 - 7 ze 7

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.